Tässä yksi vaihtoehto äänikortin ja radion erottamiseksi galvaanisesti toisistaan.
Käy oivallisesti kaikille digimodeille ja tietokoneille, joissa on oikea sarjaportti.
Tätä on testattu myös kannettavassa tietokoneessa, jossa on USB-Serial adapteri.
Kaikki vanhemmat digiohjelmat eivät välttämättä toimi, koska ne vaativat suoraa käskytystä tietokoneen sarjaporttiin. Uudemmat ohjelmat sen sijaan toimivat.
DigiBox-ohje
"Interface unit", eli liitäntäyksikkö radion ja tietokoneen äänikortin väliin.
Digitaalisia modeja kuten CW, SSTV, PSK31, MFSK, RTTY ja jopa pakettiradiota voidaan workkia näppärästi liittämällä tietokone ja radio toisiinsa. Tämä onnistuu helpoimmin jo parin tunnin "kyhäämisen" jälkeen, mutta kunnollisen liitäntäyksikön
tekemiseen saa varata parikin iltaa.
Olennaisimmat osat ovat radion audio-ulostulosta äänikortin sisäänmenoon menevä linja, äänikortin ulostulosta radion audiosisäänmenoon menevä linja sekä tietokoneen sarjaportista (COM) kytkimen (opto-erotin tai transistori) kautta radion PTT:en
menevä linja.
Malli on "DigiBox-deluxe". Tässä on galvaanisesti erotettu sisään ja ulos menevät
linjat sekä PTT-linja. Jos käytät tietokoneena kannettavaa mallia ja sen sarjaportti- ja äänipiiri on syytä suojata tehokkaasti RF:ltä tällä mallilla.
Osia DigiBoxin rakentamiseen
Osia saa hyvin varustelluista elektroniikka-myymälöistä. Välijohdoksi suosittellaan ns. RCA-johtoa, siinä kun on suojaus valmiina ja siitä saa helposti tarvittavat 3+3 johdinta. Esim. valkoisella keskijohtimella olevat tietokoneelle ja punaiset radiolle.
Johtojen pituudet kannattaa pitää lyhyinä. Suosituksena voi pitää, että maksimi johdon pituus on metri radiosta liitäntäyksikköön ja siitä metri tietokoneeseen.
Liitäntäyksikköä ei kannata sijoittaa liian lähelle tietokoneen monitoria häiriösäteilyn vuoksi. Ferriittiputket, -sauvat tai -renkaat on hyvä sijoittaa lähelle tietokoneen äänikorttia. Muista tantaalikondensaattoria kytkiessä, että (+) plus-puoli tulee radion mic-liittimen puolelle. Vaihtoehtoiset kondensaattorien arvot voivat olla aina 6.8 μF/50V saakka.
T1 ja T2 ovat 1:1 600 ohmisia linjaerottimia jotka on tarkoitettu erottamaan radio ja tietokone galvaanisesti toisistaan. Kun käytetään radion EXT-SPKR liitäntää, pitää RX-puolen linjaerottimen olla mallia 1000 / 8 ohmia.
Testaus
Ensimmäiset testikappaleet kasattiin pertinax-levylle jossa oli kytkentäliuskat. Ensimmäinen "Deluxe"-testikappaleista paketoitiin tulitikkuaskin kokoiseen mustaan muovikoteloon, eli kyllä sen saa pieneenkin tilaan. Ainut säätö on TX-Audion tason säätö ja siihenkään ei tarvitse aina koskea, vaan kannattaa käyttää radion MIC-GAIN -säätöä.
Osaluettelo: DigiBox deluxe
R1 = 2.2 kohm
R2 = 5.0 kohm
LED1 = punainen led
IC1 = 4N25 optoerotin
C1 = 4.7 μF/35 V tantaali
T1, T2 = linjaerotin 1:1/600 ohm
3.5 mm stereoplugi 2kpl
D9 naaras + kotelo 1kpl
RCA-johtoa 3m
Ferriittiä, 2kpl
Pieni kotelo
Osien hintoja kesällä 2001:
4N25 = 2,31 mk / kpl
RCA-johto = 3,17 mk / m
Kytkentälevy = 1,34 mk / kpl (isosta levystä saa 10 pientä)
Muovikotelo = 8,30 mk / kpl
5 kohm trimm. = 4,05 mk / kpl
4.7 uF Tantaali = 2,31 mk / kpl
Linjaerotin = 48,00 mk / kpl
2N2222 = 1,46 mk / kpl
1N4148 = 0,31 mk / kpl
1N4007 = 0,37 mk / kpl
2.2 kohm vast. = 0,37 mk / kpl
LED punai = 0,73 mk / kpl
D9 naaras = 2,44 mk / kpl
D9 kotelo = 3,54 mk / kpl
3,5 mm plugi = 3,54 mk / kpl
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti